Какво представляват белезите ?

Белегът е новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура след възпалителни заболявания на кожата ( най-често акне) или след нарушаване на целостта и при наранявания, изгаряния, хирургични намеси или други увреждания, при които е засегната и дермата ( дълбокият слой на кожата) . Формата и големината му зависят от вида на увреждането. Цветът на белега се определя от давността му- розов или червен при по пресните белези и избледняващ до загуба на пигмент след години. Кожата на белега е видоизменена – изтънена, гладка и блестяща (атрофична). Съединителната тъкан в този участък не съдържа мастни и потни жлези или космени фоликули, но за сметка на това е богато кръвоснабдена и инервирана. Поради това някои от белезите са особено болезнени или с намалена чувствителност.

beleg

Как действа лазерната процедура за лечение на белези?

Белезите са много често срещани вид кожни изменения. Те могат да се появят в резултат на хирургична намеса, изгаряне, наранявания или възпаление. Намаляването на белезите е много трудно. Най-добрите резултати могат да бъдат постигнати в първата фаза на промените. Въпреки това не е възможно да премахнем напълно съществуващ белег. Лазерна система Cynosure Icon ™ с накрайник 1540 може да бъде използван, за да намали белезите и стриите, когато те са все още в начална фаза. Накрайника 1540 е първият, одобрен от FDA (Комисията за храни и лекарства), което дава гаранция за висока ефективност в намаляването на стрии и белези. В рамките на един импулс лазерът излъчва много микролъчи, които създават тесни, дълбоки колони от коагулация на тъканта и която прониква под епидермиса и в дермиса. Лазерните импулси доставят светлина в един масив от много точни микролъчи, и това създава микронараняване върху третирания участък кожа. Нараняването е преднамерено, тъй като то дава началото на един естествен оздравителен процес, който стимулира формирането на нова кожа. Всеки микролъч от наранената от лазера кожа е заобиколен от здрава тъкан, което дава начало на интензивна регенерация. В този момент нови оздравителни процеси започват да изпълват наранените участъци.

1
2
sravnenie

Целта на неаблативния лазер е да нарани кожата в и около белега или стрията, преднамерено, по един планиран и предсказуем начин. В резултат на това кожата е стимулирана да регенерира, което в крайна сметка води  до нова, подобрена структура на тъканта.

Кои белези могат да бъдат третирани и в кои области?

 • хипертрофични така и атрофични белези, хирургически и пост травматични белези, без значение от причината или възрастта на белега, с минимални или без странични ефекти;
 • може да бъде използван при хипопигментирали и хиперпигментирали белези.
 • доказано третиране на стрии (одобрено от FDA- Комисията за храни и лекарства в САЩ)

Лазерът повлиява не само текстурата на белга, а и повърхността му (наличието на пигментацията, зачервяване и единични съдове). Могат да се третират белези в областта на лицето, тялото, горните и долните крайници.

beleg2

Как протича процедурата?

Продължителността и е различна в зависимост от големинината и вида на белега. Нужни са около 20-30 минути. По време на лечебния сеанс на пациента се постявят  защитни очила,след което започва третирането на област. При лазерната система Icon ™ не е необходимо да се използва контактен гел. Апаратът има малък кръгъл накрайник, който се притиска към повърхността на кожата (самия белег), след което протича импулса. Всяка зона от белег се обработва с 3 последователни импулса, което води до създаване на множество колонки.

Пациента усеща топлина и леко щипване при всеки импулс, които са напълно поносими. Процедурата не изисква локална анестезия и употреба на обезболяващи средства. В изключително редки случаи, и в зависимост от зоната, която се обработва, както и от чувствителността на пациента, може 20 минути преди терапията да се постави обезболяващо локално средство.

За пълният комфорт на своите пациенти по време на манипулациите „АD клиник”  използва професионална криоситема Zimmer 6 за анестезия посредством студена въздушна струя:

aparat

След края на процедурата се поставя хидратиращ  и фотозащитен крем с 50 SPF.

Как ще се чуствам след самата процедура?

В рамките на няколко часа, след манипулацията пациента усеща леко парене, щипане и се наблюдава зачервяване. Обработения белег е със слабо изразен едем (оток) и повишена чувствителност при докосване. Кожата не е наранена, няма открити рани, не се наблюдават корички, няма нужда от превръзки, което отличава обработката с лазерната система Icon ™  от използваните до момента CO2 лазери. Тези симптоми могат да продължат до 24 часа. Може да се използва грим за прикриване на зачервяването.

Веднага след процедурата  пациента може да се върнете към ежедневните си задължения!!!

Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

Колко процедури са необходими за постигане на терапевтичен ефект?

Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третирания белег. Обикновено терапевтичния ефект (подобряване на текстурата и  избледняване) се постига постепенно в рамките на 3 до 4 процедури, като при някои пациенти е възможно да са необходими повече или по-малко. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.      

Кога ще видя резултата?

В разстояние на 4 седмици от първата процедура се наблюдава промяна в гъвкавостта и симптомите на белега, като всяка следваща процедура прави ефекта по-видим. Необходими са 3 месеца след завършване на курса (3-4 процедури през месец), за да се види пълния резултат от лечението. След този период се преценява необходимостта от понататъчно лечение.

Колко процедури трябва да направя за задоволителни резултати?

предислед

Броят на процедурите, всяка от които се прави на всеки 2-4 седмици, варират от 3 до 6, в зависимост от това от колко време пациентът има този белег, неговата големина, качеството на кожата на пациента и възрастта му. Малки белези върху стегната кожа, които са относително скорошни, могат да бъдат намалени само след 3 сесии, докато по-зрели белези могат да изискват 6 сесии.

Колко време се запазва постигнатият ефект от процедурите?

Резултатите от процедурите са дълготрайни.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

В зависимост от зоната, в която е разположен белега, желателно е този вид терапия да се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на дирекна слънчева светлинa. Такива са есен, зима и пролет.      

Какви са противопоказания за извършване на процедурата?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции :

 • бременност;
 • фоточувствителност
 • наличие на открити лезии (рани);
 • наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум;
 • пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура;
 • активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона;
 • злокачествени кожни образувания;
 • при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.

Кожата

Кожата включва два слоя – епидермис и дерма. Последната се намира непосредствено под епидермиса, към който образува множество издавания. Основната й съставка е съединителната тъкан, в която се преплита богата капилярна мрежа. Малко по-дълбоко можем да открием основите на космите (космените фоликули), както и потните и мастни жлези.

Под дермата се разполага подкожие, което е изградено предимно от мастна тъкан и е с различна дебелина в отделните региони на тялото.

Епидермисът се намира най-повърхностно. Той притежава няколко добре ограничени слоя, като в посока навън клетките му постепенно отмират и вроговяват.

koja

С течение на времето, те се изтласкват към повърхността от нови клетки, водещи началото си от най-дълбокия слой, който наричаме базален. За негова основа служи т.нар. базална мембрана, която се поддържа от влакна – еластинови и колагенови. Тяхното количество обаче е най-голямо в областта на дермата.

Възникване и развитие на стриите

През по-голямата част от живота, в кожата се поддържа едно относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за нейния еластилитет и здравина. Съществуват обаче, определени периоди, когато в организма възникват резки промени, към които той се адаптира. При кожата обаче, като един по-чувствителен орган, тези изменения проличават ясно.

За да обясним какъв е произходът на стриите, трябва да се върнем към съединителните влакна, споменати по-горе. Тяхната функция е да придават якост и еластичност на тъканите. Синтезът им представлява многоетапен процес, който протича в специализирани за целта клетки. Когато в организма настъпят въпросните промени, тази продукция става дефицитна, а влакната постепенно се разреждат. Губейки опора на тези места, епидермисът изтънява и “пропада”. Такива деформации наричаме стрии.

Да се обясни защо нивото на влакната намалява не е лека задача. Повечето специалисти твърдят, че част от катаболитните хормони при човека – глюкокортикостероидите, са главната причина. Така например, когато нарастваме на ръст, в кръвта тяхното количество е значително, което се намесва в синтезата на влакната.

Поради по-доброто си кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето, той избледнява. Затова, когато говорим за стрии, трябва да ги делим на нови и стари.

Малко са частите на тялото, които са защитени от появата на тези белези. Най-често такива се формират около пъпа, гърдите, бедрата, седалището, мишниците и подмишниците, долната част на гърба. С други думи, по-вероятно е те да възникнат на места с по-дебел слой подкожна мастна тъкан.

Предразполагащи към стрии фактори:

 1. Mеханични:
 • бременност
 • растеж
 • рязко напълняване/отслабване
 • тренировки
 1. Болестни (такива са например състоянията на депресия, синдромът на Кушинг и др.):
 2. 3. Продължителна употреба на кортикостероиди

Профилактика

Разбира се, най-добре е да предотвратим тези белези, нарушаващи самочувствието ни, отколкото да се налага да ги лекуваме. До каква степен обаче това е възможно? Общо неписано правило в природата е, че крайностите вредят. По своя произход, стриите също са резултат именно от такива крайности в нашата физиология. Поради това може да се каже, че избягвайки най-вече внезапните промени в теглото ни, ние взимаме най-добрата превантивна мярка.

Не винаги обаче можем да контролираме въздействието на собственото ни тяло върху кожата, каквито случаи са тези при бременност и растежът в юношеската възраст. При тях, а и въобще, можем да си помогнем, подобрявайки еластичността на кожата. Трябва да отбележим, че тук генетиката играе важна роля и поради това много хора са по-предразположени към стриите по рождение. Така или иначе, има няколко съвета, които могат да се вземат под внимание:

 • използването на хидратанти
 • приемът на повече течности
 • балансиран хранителен режим
 • витамини (основно А, B и С)
 • редовните упражнения

Лечение на стриите

Въпросът за третирането на стриите е много противоречив. По своя характер те представляват особен вид нарушение на кожата, което може да се заличи от времето, но много често това не се случва. Търсенето на решение впоследствие създаде много богат набор от всякакви средства. Говорейки за лечение, ние трябва да имаме предвид, че тези аномалии на кожата могат да намекват за някаква промяна в организма, но сами по себе си не засягат пряко неговото здраве.

strii1

Нашите тревоги са свързани най-вече с това как стриите повлияват общата картина на имиджа ни. Затова, освен мерките от областта на козметиката, ние трябва да имаме предвид още:

 • кремове – ориентирайте се основно около тези, съдържащи Ретин А, какъвто е например Третиноинът. В напредналите стадии кремовете не са от голяма полза
 • пластична хирургия – прилага се при по-широките стриации и то най-често тези в областта на корема при жени, прекарали бременност
 • лазерна терапия

Лазерната процедура за стрии е нехирургическа процедура, която използва импулсите на фракционната лазерна светлина, за да разруши стриите и подобри вида на вашата кожа. Само с няколко несложни процедури може да бъде редуцирано зачервяването, стриите могат да бъдат изгладени и няма да бъде необходимо повече да криете кожата си.

Това е бърза и лесна процедура, която обичайно отнема само 30 минути, и може да осигури превъзходни, дълготрайни резултати. Тя е идеална за всякакви стрии, без значение от произхода им. Най-хубавото е, че обикновено не е необходимо време за възстановяване след процедурата.

Ползите от лазерната процедура за стрии:

-По-гладка, по-добре изглеждаща кожа без хирургия

-Без време за възстановяване

-Подобрен вид на кожата

-Комфортни процедури

-Минимални странични ефекти от процедурата

 Какво представлява и как действа процедурата?

Използва се  лазерна система Cynosure Icon ™ с накрайник 1540 nm, която изобретява и патентова микро-фракционната лазерна техниология. Накрайника 1540 е първият, одобрен от FDA (Комисията за храни и лекарства), което дава гаранция за висока ефективност в намаляването на стриите. В рамките на един импулс лазерът излъчва много микролъчи, които създават тесни, дълбоки колони от коагулация на тъканта и която прониква под епидермиса и в дермиса. Лазерните импулси доставят светлина в един масив от много точни микролъчи, и това създава микронараняване върху третирания участък кожа. Нараняването е преднамерено, тъй като то дава началото на един естествен оздравителен процес, който стимулира формирането на нова кожа. Всеки микролъч от наранената от лазера кожа е заобиколен от здрава тъкан, което дава начало на интензивна регенерация. В този момент нови оздравителни процеси започват да изпълват наранените участъци. Новият колаген ще изравни текстурата на стриите и ще редуцира проявлението им върху кожата

1
2

Целта на неаблативния лазер е да нарани кожата в и около белега или стрията, преднамерено, по един планиран и предсказуем начин. В резултат на това кожата е стимулирана да регенерира, което в крайна сметка води  до нова, подобрена структура на тъканта

Кои пациенти са подходящи за процедура?

Лазерната процедура за стрии е подходяща за всеки тип кожа, включително много светла и много тъмна кожа. Докторът Ви ще обсъди с Вас дали сте добър кандидат за тази процедурата

Кои области могат да бъдат третирани?

Отлични резултати се постигат при третиране в областта на  цялото тяло и крайниците.

Какво е усещането по време на процедурата?

Как протича процедурата?

Продължителността и е различна в зависимост от големината на засегнатата област. Нужни са около 20-30 минути. По време на лечебния сеанс на пациента се постявят  защитни очила,след което започва третирането на област. При лазерната система Icon ™ не е необходимо да се използва контактен гел. Апаратът има малък кръгъл накрайник, който се притиска към повърхността на кожата (самия белег), след което протича импулса. Всяка зона от белег се обработва с 3 последователни импулса, което води до създаване на множество колонки.

Пациента усеща топлина и леко щипване при всеки импулс, които са напълно поносими. Процедурата не изисква локална анестезия и употреба на обезболяващи средства. В изключително редки случаи, и в зависимост от зоната, която се обработва, както и от чувствителността на пациента, може 20 минути преди терапията да се постави обезболяващо локално средство.

За пълният комфорт на своите пациенти по време на манипулациите „АD клиник „  използва професионална криоситема Zimmer 6 за анестезия посредством студена въздушна струя:

aparat

Как ще се чуствам след самата процедура?

В рамките на няколко часа, след манипулацията пациента усеща леко парене, щипане и се наблюдава зачервяване. Обработения белег е със слабо изразен едем (оток) и повишена чувствителност при докосване. Кожата не е наранена, няма открити рани, не се наблюдават корички, няма нужда от превръзки, което отличава обработката с лазерната система Icon ™  от използваните до момента CO2 лазери. Тези симптоми могат да продължат до 24 часа. Може да се използва грим за прикриване на зачервяването.

Веднага след процедурата  пациента може да се върнете към ежедневните си задължения!!!

Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

Колко процедури трябва да направя за задоволителни резултати?

Броят на процедурите, всяка от които се прави на всеки 3-4 седмици, варират от 3 до 6, в зависимост от давността размерът на самите стрии както и  качеството на кожата на пациента и възрастта му. Стриите , които са се появили сравнителни скоро могат да бъдат намалени само след 3 сесии, докато по-зрели стрии могат да изискват 6-8  сесии.

Кога ще видя резултата?

Необходими са 3 месеца след завършване на курса (3-4 процедури през месец), за да се види пълния резултат от лечението. След този период се преценява необходимостта от понататъчно лечение.

Колко време се запазва постигнатият ефект от процедурите?

Резултатите от процедурите са дълготрайни.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

В зависимост от зоната, в която е разположен белега, желателно е този вид терапия да се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на дирекна слънчева светлин. Такива са есен, зима и пролет.        

Какви са противопоказания за извършване на процедурата?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции :

 • бременност;
 • фоточувствителност
 • наличие на открити лезии (рани);
 • наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум;
 • пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура;
 • активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона;
 • злокачествени кожни образувания;
 • при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.